Vissza

A kísérlet

Világító történetek - 2019-11-18

Izgalmas kísérletet osztok meg veletek. Egy készülő panzió azzal bízott meg, hogy készítsem el a szobákba az éjjeli lámpákat. Örömmel vállaltam, el is készültek, de most annak a kihívásnak próbálok eleget tenni, hogy a már meglévő lámpatesteket is a kívánt arculathoz alakítsam. Talán valahol itt van a kézműves lámpákban rejlő erő, hogy alakítható, méretezhető, egyéni igényeknek is képes eleget tenni.


Hogy mi jelent kihívást ebben a feladatban? Nem is gondoltam volna, hogy ennyi apró részletben lakik az az ördög, amelyikkel nekem igencsak megszaporodtak a tennivalóim.

Értelemszerűen minél nagyobb a lámpagyűrű átmérője, annál több a hibalehetőség, mivel annál több apró mintát kell összedolgoznom. Így elkezdődött a háború a milliméterekkel. Többen kérdeztétek, hogy a motívumokat felfestem-e az éjjeli lámpákra? Nem, nem festéssel készülnek, hanem rétegezéssel. Ennek köszönhető az a hatás, hogy nappal szinte fehér, de amikor felkapcsoljuk a villanyt, akkor tűnik elő a minta. Az X cm-s átmérőjű éjjeli lámpákhoz képest a Y cm-s átmérőjű gyűrűkre a motívumok méreteit is át kellett alakítanom, hogy szépen körbe érjenek. Minél nagyobb a kerület, annál nagyobb a rizikó, hogy a motívumok a ragasztásnál nem illeszkednek pontosan. Egyéni igényről lévén szó, nekiestem a feladatnak. Háromszor.

Image 7

Lényeg, hogy a vágóprogramom minden mintaelemből ellopott egy egész millimétert. Ez a kis csel azt eredményezte, hogy a díszítés nem volt hajlandó körbeérni, megrövidült, mint a malac farka. Mihelyt rájöttem, hogy a kis vágógépezet a „tolvaj”, pikpakk átméreteztem, és utána ment minden a maga rendjén.

Jött az újabb kihívás, hogy a gyűrűket hogyan szerelhetném fel az előre megvásárolt lámpatestekre. Odafigyeltem arra, hogy az általam készített lámpaernyő a bolti lámpa társaságában továbbra is biztonságos maradjon. Legyen egy kis rés szellőzni, ne melegedjen fel, és ehhez hasonló technikai dolgokkal kezdtük a tervezést.

Image 17

Mintha a bolti lámpa sejtette volna, hogy ő egyszer csak megörököl egy berbécsszarvas köpenykét. A mennyezeti lámpa rendelkezett egy fél centis hézaggal, és ezt kihasználva vágtam ki a gyűrűkből a foglalat helyét, ezzel a kis szerszámmal, ni.

Image 2

Ezáltal a megvágott gyűrű szépen ráhelyezhetővé vált az üvegburára. Ebben a formában megmaradt biztonságosnak, és kapott egy új külsőt, ami talál a többi lámpához. Igencsak izgalmas feladat a kis hobby vagy barkácsgépek működésének kitanulmányozása, hiszen jó tudni, hogy időnként hol kell keresni az egy millimétert.

Image 4

Fotógaléria

A kosár tartalma

A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Pénzvisszatérítési eljárás Manage Personal Data